Зашто је ЦНЦ обрада важна за индустрију роботике?

- 2021-12-09-

Чини се да су данас роботи свуда – у филмовима, аеродромима, производњи хране, па чак и раде у фабрикама које праве друге роботе. Роботи имају много различитих функција и употреба, а како њихова производња постаје лакша и јефтинија, они постају све чешћи у индустрији. Како се потражња за роботиком повећава, произвођачи робота морају да прате корак, а основни метод производње делова робота је ЦНЦ обрада. Овај чланак ће научити више о стандардним деловима робота и зашто је ЦНЦ обрада толико важна за производњу робота.

 

ЦНЦ обрада је скројена за роботе

 

Пре свега, ЦНЦ обрада може произвести делове са изузетно брзим временима испоруке. Скоро након што сте припремили 3Д модел, можете почети да користите ЦНЦ машине за израду компоненти. Ово омогућава брзу итерацију прототипова и брзу испоруку прилагођених роботских делова за професионалне примене.

 

Још једна предност ЦНЦ обраде је та што може прецизно произвести делове који испуњавају спецификације. Ова тачност производње је посебно важна за роботику, јер је тачност димензија кључ за производњу робота високих перформанси. Прецизна ЦНЦ обрада може задржати толеранције унутар +/-0,0002 инча, а овај део омогућава роботу да изводи прецизне и поновљиве покрете.


 

Завршна обрада површине је још један разлог за коришћење ЦНЦ обраде за производњу роботских делова. Интеракциони делови треба да имају ниско трење. Прецизна ЦНЦ обрада може да произведе делове са храпавошћу површине од Ра 0,8И¼м, или чак нижом након завршних операција као што је полирање. Насупрот томе, ливење под притиском (пре било какве завршне обраде) обично производи храпавост површине близу 5И¼м. Метална 3Д штампа ће произвести грубљу површину.

 

Коначно, врста материјала који користи робот је идеалан материјал за ЦНЦ обраду. Роботи морају бити у стању да померају и подижу предмете стабилно, а потребни су им јаки и тврди материјали. Ова неопходна својства најбоље се постижу обрадом одређених метала и пластике. Поред тога, роботи се често користе за производњу по мери или у малим серијама, што чини ЦНЦ машинску обраду природним избором за делове робота.

 

Врсте делова робота произведених ЦНЦ обрадом

 

Са толико могућих функција, много различитих типова робота је еволуирало. Постоји неколико главних типова робота који се обично користе. Једна рука зглобног робота има више зглобова, што су многи људи видели. Постоји и СЦАРА (Селецтиве Цомплианце Артицулатед Робот Арм) робот, који може да помера ствари између две паралелне равни. СЦАРА има високу вертикалну крутост јер је њихово кретање хоризонтално. Зглобови Делта робота налазе се на дну, што држи руке лаганим и способним да се брзо крећу. Коначно, портални или картезијански роботи имају линеарне актуаторе који се померају за 90 степени један према другом. Сваки од ових робота има другачију структуру и различите апликације, али обично постоји пет главних компоненти које чине робота.

 

Углавном постоји неколико типова робота који се обично користе. Једна рука зглобног робота има више зглобова, што су многи људи видели. Постоји и СЦАРА (Селецтиве Цомплиант Јоинт Робот Арм) робот који може да помера објекте између две паралелне равни. СЦАРА има високу вертикалну крутост јер је њихово кретање хоризонтално. Зглобови делта робота се налазе на бази, што држи руке лаганим и способним да се брзо крећу. Коначно, портални или картезијански роботи имају линеарне актуаторе који се померају за 90 степени један према другом. Сваки од ових робота има другачију структуру и различите апликације, али обично има 5 главних компоненти:

 

1. Роботска рука

 

Роботске руке су веома различите по форми и функцији, тако да се користи много различитих делова. Међутим, једно им је заједничко, а то је да могу да померају или манипулишу предметима - ово се не разликује од људске руке! Различити делови руке робота су чак названи по нашим деловима: зглобови рамена, лакта и зглоба ротирају и контролишу кретање сваког дела.

 

2. Крајњи ефектор

 

Крајњи ефектор је додатак причвршћен за крај руке робота. Крајњи ефектор вам омогућава да прилагодите функције робота према различитим операцијама без потребе за прављењем потпуно новог робота. То могу бити хватаљке, грабилице, усисивачи или усисне чаше. Ови крајњи ефектори су обично ЦНЦ машински обрађени делови направљени од метала (обично алуминијума). Једна од компоненти је трајно повезана са крајем роботске руке. Стварна хватаљка, усисна чашица или други крајњи ефектор су усклађени са овим склопом тако да се може контролисати помоћу роботске руке. Ово подешавање са две различите компоненте олакшава замену различитих крајњих ефектора, тако да се робот може прилагодити различитим применама. Ово можете видети на слици испод. Доњи диск ће бити причвршћен за руку робота, омогућавајући вам да повежете црево које управља усисном чашом на уређај за довод ваздуха робота. Горњи и доњи дискови су примери ЦНЦ машински обрађених делова.

               

(Крајњи ефектор укључује многе ЦНЦ делове за обраду)

 

3. Мотор

 

Сваком роботу је потребан мотор да покреће покрете руку и зглобова. Сам мотор има много покретних делова, од којих се многи могу обрадити ЦНЦ-ом. Уопштено говорећи, мотор користи неку врсту машински обрађеног кућишта као извор напајања и машински држач који га повезује са роботском руком. Лежајеви и вратила су такође обично ЦНЦ машински обрађени. Осовина се може обрађивати на стругу да би се смањио пречник, или се може обрађивати на глодалици да би се додале карактеристике као што су кључеви или жлебови. Коначно, глодање, ЕДМ или глодање зупчаника могу се користити за пренос покрета мотора на зглобове робота или друге зупчанике.

 

4. Контролор

 

Контролор је у основи мозак робота, који контролише прецизно кретање робота. Као роботов рачунар, он прихвата улаз сензора и модификује програм који контролише излаз. Ово захтева штампану плочу (ПЦБ) за смештај електронских компоненти. Пре додавања електронских компоненти, ПЦБ се може ЦНЦ обрадити да би се постигла потребна величина и облик.

 

5. Сензор

 

Као што је горе поменуто, сензор прима информације о окружењу робота и враћа их назад у контролер робота. Сензору је такође потребна ПЦБ, која се може обрадити ЦНЦ-ом. Понекад се ови сензори уграђују и у кућишта обрађена ЦНЦ машином.

 

6. Прилагођена опрема и фиксни уређаји.

 

Иако није део самог робота, већина операција робота захтева прилагођене уређаје и фиксне уређаје. Када робот ради на делу, можда ће вам требати учвршћење да поправите део. Такође можете користити уређаје за прецизно позиционирање делова, који су обично неопходни роботима да покупе или спусте делове. Пошто су то обично једнократни прилагођени делови, ЦНЦ обрада је веома погодна за уређаје.

 

 

---------------------------------------КРАЈ---------- -------------------------------------