Знајте о толеранцијама ЦНЦ обраде

- 2021-12-08-

Концепти заменљивости компоненти и толеранције димензија постали су признати део производне индустрије. Нажалост, злоупотреба овог другог може изазвати низ проблема. На пример, преуске толеранције могу захтевати да се делови подвргну секундарном млевењу или ЕДМ операцијама да се заврше, чиме се непотребно повећавају трошкови и време испоруке. „Превише лабаве“ толеранције или недоследности са толеранцијама делова који се спајају могу довести до немогућности склапања, што резултира потребом за прерадом, ау најгорем случају, готов производ се не може користити.

Да би се избегле ове непријатне ситуације, ова техника дизајна укључује неке смернице о томе како правилно применити толеранције делова, као и дефиницију неких чешће коришћених напомена. Такође ћемо разговарати о индустријском стандарду за толеранције делова, под називом Геометријске димензије и толеранције (ГД&Т).

1. Стандардизоване толеранције ЦНЦ обраде

Претпоставимо да су стандардне толеранције прототипа и производне обраде +/-0,005 инча (0,13 мм). То значи да одступање положаја, ширине, дужине, дебљине или пречника било које карактеристике дела од номиналне вредности неће прећи ову вредност. Ако планирате да обрадите носач ширине 1 инч (25,4 мм), величина ће бити између 0,995 и 1,005 инча (25,273 и 25,527 мм), а носач има рупу од 0,25 инча (6,35 мм) на једној нози, а затим пречник држача То је 0,245 до 0,255 инча (6,223 до 6,477 мм), као што је приказано на слици испод.



Ово је веома близу, али ако вам је потребна већа прецизност, морате да процените на основу геометрије и материјала дела, молимо вас да то наведете у дизајну дела када отпремате датотеку за понуду.

2. Водич за толеранцију ЦНЦ обраде

Такође, имајте на уму да се ради о билатералним толеранцијама. Ако је изражено унилатерално, стандардна толеранција треба да буде +0,000/-0,010 инча (или +0,010/-0,000 ин.). Све ово је прихватљиво, као и метричке вредности, све док наведете у дизајну. Да бисте избегли забуну, пратите приказане димензије и толеранције у „три позиције“ и избегавајте додатну нулту позицију од 1,0000 или 0,2500 инча. Осим ако не постоји апсолутни разлог за то.

3. Мере опреза за храпавост површине толеранција обраде

Поред дужине, ширине и величине рупе, постоје и толеранције делова као што је храпавост површине. У стандардном производу, храпавост површине равних и вертикалних површина једнака је 63 µин. Закривљена површина једнака 125 µин је боља.

За већину намена ово је довољна завршна обрада, али за декоративне површине на металним деловима обично можемо побољшати изглед лаганим пескарењем. Ако вам је потребна глаткија површина, наведите у свом дизајну, а ми ћемо се потрудити да испунимо ваше захтеве.




4. Геометријске димензије и толеранције

Постоји још једно разматрање. Као што је раније поменуто, можемо прихватити ГД&Т толеранције. Ово обезбеђује дубљи ниво контроле квалитета, укључујући однос између различитих карактеристика делова и квалификатора облика и уклапања. Ево неких од најчешћих метода:

Прави положај: У примеру заграде који је раније цитиран, означавамо позицију рупе наводећи Кс и И растојања и њихова дозвољена одступања од пара вертикалних ивица дела. У ГД&Т, позиција рупе ће бити представљена правом позицијом скупа референтних података, праћених квалификатором ММЦ (Максимално стање материјала) или ЛМЦ (Минимално стање материјала).

Равност: Површина за глодање је обично веома равна, али због унутрашњег напрезања материјала или силе стезања током обраде, може доћи до савијања након што се делови уклоне из машине, посебно танкозидни и пластични делови. Толеранција равности ГД&Т контролише ово дефинисањем две паралелне равни у којима површина глодања мора да лежи.

Цилиндричност: Из истог разлога, већина површина за глодање је веома равна, већина рупа је веома округла, а исто важи и за окретне површине. Међутим, користећи толеранцију од +/-0,005 инча (0,127 мм), рупа од 0,25 инча (6,35 мм) у примеру носача може бити правоугаона, а друге једносмерне димензије су 0,245 инча (6,223 мм) и 0,255 инча ( 6.477 мм). Употреба цилиндричности је дефинисана као два концентрична цилиндра у којима мора да се налази обрађена рупа. Произвођач може елиминисати ову мало вероватну ситуацију.

Концентричност: Прстенови на јабуци су концентрични, баш као што су точкови и осовине аутомобила концентрични. Ако избушена или развртана рупа мора бити потпуно иста као и коаксијални проврт или округла глава, ознака концентричности је најбољи начин да се то осигура.

Вертикалност: Као што назив имплицира, вертикалност одређује максимално одступање између хоризонталне површине обраде и оближње вертикалне површине. Такође се може користити за контролу окомитости рамена за окретање на суседни пречник или централну осу дела.


Употреба прецизне обраде захтева посебну пажњу контроли толеранције. Потребни су нам 3Д ЦАД модели, као и 2Д цртежи ГД&Т толеранција, и користимо процесе обраде као што су сечење жице, ЕДМ бушење, брушење и бушење да бисмо задовољили ваше захтеве квалитета делова.

Поред тога, Сунбригхт је прошао ИСО9001 сертификат система квалитета и АС 9100Д, НАДЦАП-НДТ сертификат. На захтев, извршићемо 100% потпуну инспекцију за ваше делове, као и обезбедити квалитетне извештаје о инспекцији, преглед првог артикла (ФАИ) итд. Ако имате делове које треба обрадити, можете нас контактирати преко Сунбригхт-овог званичног сајта, а ми ћемо организовати професионалне консултације пре продаје и квалитетну услугу током целог процеса.