Класификација глодала

- 2021-11-03-

Глодало је ротационо глодало са једним или више зуба заглодањеобрада. Приликом рада, сваки зуб резача повремено одсеца ивицу радног предмета. Глодалице се углавном користе за глодање горњих равни, степеница, жљебова, обраду површине формирања и сечење радних предмета.

Неколико уобичајених облика производа глодала приказано је на слици 4-1.



Слика 4-1 Типглодалица

а) Цилиндрична чеона глодалица
б)б) Чеона глодалица
ц)ц) Глодалица за уторе
д) Двострано чеоно глодало
д) Тространо чеоно глодало
ф) Тространо чеоно глодало са распоређеним зубима
г) Завршни млин
х) Глодало за клин
и) Једноугаона глодалица
ј) Двоугаона глодалица
к) Глодалица за обликовање

Класификација глодала

(1) Разврстано по функцији

1. Цилиндричниглодалакористе се за обраду равни на хоризонталним глодалицама, а зупци глодала су распоређени по обиму глодала. Према облику зуба, дели се на два типа: раван зуб и спирални зуб. Према броју зуба дели се на ретке зубе и густе зубе. Глодалице са спиралним зубима и ретким зубима имају мање зуба, високу чврстоћу зуба и велики простор за задржавање струготине, који су погодни за грубу обраду; док су глодала са блиским зупцима погодна за фину обраду.

2. Фаце глодалица се користи за обраду равни на вертикалној глодалици, хоризонталној глодалици или порталној глодалици. На чеоној страни и обима налазе се зупци ножа. Чеона глодала се такође деле на грубе и фине зубе, а њихова структура има три типа: интегрални тип, уметак и индексни тип.

3. Завршне глодалице се користе за обраду жљебова и степеница. Зупци резача се налазе на ободу и крајњим површинама и генерално се не могу увлачити у аксијалном правцу приликом рада. Када завршно глодало има пролазни средишњи зуб, може се хранити аксијално.

4. Тространо ивично глодало се користи за обраду различитих жлебова и степенастих површина, са зупцима са обе стране и обима.

5. Угаоне глодалице се користе за глодање жлебова под одређеним углом. Постоје две врсте једноугаоних глодала и двоугаоних глодала.

6. Глодало са листом тестере се користи за обраду дубоких жлебова и одсецање радног предмета, а на ободу има више зубаца. Да би се смањило трење током глодања, постоје секундарни углови отклона од 15'~1° са обе стране зубаца резача.

7. Машине за глодање Маске за глодање се користе за обраду шупљина калупа или површина које формирају ударце. Глодалице су развијене од крајњих глодала. Према облику радног дела, могу се поделити на три типа: конусна равна глава, цилиндрична лоптаста глава и конусна лоптаста глава. Карбидне глодалице за калупе су веома разноврсне. Поред глодања разних шупљина калупа, они такође могу заменити ручне турпије и брусне точкове да би очистили флеке од ливења, ковања и заваривања и загладили неке површине за формирање. Обрада итд. Глодало се може користити на пнеуматским или електричним алатима, а његова продуктивност и животни век су десетине пута већи од оних за брусне точкове и турпије.

8. Зупчасте глодалице Машине за сечење зупчаника које раде према методи профилисања или методи не-тренутне централне коверте деле се на диск зупчасте глодалице и прстасте зупчасте глодалице према различитим облицима.

9. Машина за глодање навоја Алат за глодање навоја кроз троосни или више од троосни обрадни центар са спојницама.

Поред тога, ту су и глодалице за кључеве, глодалице са ластиним репом, глодалице са Т-урезима и разне глодалице за обликовање.

(2) Класификовано према структури производа

1. Интегрални тип: Тело резача и зуби резача су направљени у једно тело.

2. Интегрални тип зуба за заваривање Зупци резача су направљени од цементног карбида или других материјала отпорних на хабање и лемљени су на телу резача.

3. Тип зуба уметка Зуб се причвршћује за тело алата механичким стезањем. Овај заменљиви зуб резача може бити резна глава од интегралног материјала за сечење, или глава резача од материјала резача за заваривање. Глодало са главом резача постављеном на тело глодала за оштрење назива се унутрашње наоштрено глодало; глава резача одвојено наоштрена на држачу назива се споља наоштрена глодалица.

(Овај чланак је изабран из поглавља 4, одељка 1 „Водича за избор ЦНЦ алата“)