Пројектне тачке бризгане пластике

- 2021-10-29-

1. Површина за раздвајање(бризгање пластике), односно контактна површина између женске матрице и мушке матрице када је матрица затворена. На избор његовог положаја и облика утичу облик и изглед производа, дебљина зида, начин формирања, технологија накнадне обраде, тип и структура калупа, метода вађења из калупа и структура машине за калуповање.

2. Конструктивни делови(бризгање пластике), тј. клизни блок, коси врх, равни горњи блок, итд. сложене матрице. Дизајн конструктивних делова је веома кључан, што се односи на век трајања, циклус обраде, цену и квалитет производа матрице. Стога, дизајн сложене структуре језгра матрице захтева већу свеобухватну способност дизајнера и тежи једноставнијој, издржљивијој и економичнијој шеми дизајна колико је то могуће.

3. Прецизност матрице, тј. избегавање картице, фино позиционирање, стуб за вођење, игла за позиционирање, итд. Систем позиционирања је повезан са квалитетом изгледа производа, квалитетом калупа и животним веком. Различити начини позиционирања се бирају према различитим структурама калупа. Контрола тачности позиционирања углавном зависи од обраде. Дизајнер углавном сматра да унутрашње позиционирање калупа дизајнира разумнији и лакши за подешавање режима позиционирања.

4. Систем затварања, односно канал за довод од млазнице машине за бризгање до шупљине калупа, укључује главни канал протока, ранжирни канал, капију и шупљину хладног материјала. Посебно, избор положаја капије треба да буде погодан за пуњење шупљине калупа растопљеном пластиком у добром стању течења, а чврсти клизач и хладни материјал капије причвршћени за производ ће се лако избацити из калупа и уклонити током отвор калупа (осим калупа за вруће воде).

5. Пластично скупљање и различити фактори који утичу на тачност димензија производа, као што су грешка у производњи и монтажи калупа, хабање калупа и тако даље. Поред тога, при пројектовању калупа за компресију и калупа за бризгање треба узети у обзир и усклађивање процеса и структурних параметара машине за ливење. Технологија пројектовања помоћу рачунара се широко користи у дизајну пластичних калупа.